Zelf aan de slag in huis?

Zelf aan de slag in huis?

Een eigen huis is heel erg leuk, maar het betekent ook dat je met regelmaat wat te doen hebt. Sommige mensen hebben genoeg geld om vakmensen in te schakelen en laten hun huis aanpassen naar de standaard. Andere mensen hebben het geld er niet voor over, of willen zelf oplossingen verzinnen voor de problemen in hun huis. Dat zorgt voor unieke oplossingen, maar ook een compleet eigen huis. Wel net zo leuk, maar dan moet je wel opletten met wat je doet.

Projecten die gevaarlijk zijn

Er zijn bepaalde projecten die niet direct geschikt zijn om zelf aan te pakken. Werken met stroom is bijvoorbeeld iets wat je beter niet kunt doen wanneer je hier geen verstand van hebt. Het risico bestaat dat je een aardedraad mist waardoor het hele huis af kan branden zonder dat je het merkt. Ook werken op het dak of onder het huis is werk waarbij je moet weten wat je moet doen.

Daarnaast is het goed om bij gevaarlijke gereedschappen even goed na te denken of het verstandig is dat je hier zelf mee aan het werk gaat. Een motorzaag is op zich niet gevaarlijk, maar wanneer je overslag hebt bij een flinke 16 inch zaag met het vermogen van een brommer, wil je niet weten wat er kan gebeuren.

Andere klussen

Uiteraard zijn er ook klussen waar iedereen mee kan beginnen. Denk aan het aanbrengen van plinten, het leggen van laminaat, het isoleren en gipsen van muren of het schilderen van het huis. Hier hebben we wel direct een belangrijk puntje voor je: Op het internet is ontzettend veel informatie te vinden en dat is natuurlijk heel erg leuk- maar je moet altijd oppassen van welke website je de informatie haalt.

Op deze website geven we geen concrete plannen van aanpak – met opzet, want we zijn niet verbonden aan een installatiebedrijf of iets dergelijks. Zie je ergens concrete plannen van aanpak staan over hoe je iets moet doen, kijk dan altijd eerst even wie de informatie op het internet gezet heeft. Is het een vakman met kennis van zaken, dan is dat betrouwbaarder dan wanneer jouw buurman een website opgezet heeft over hoe je moet metselen. Tenzij je buurman een metselaar is natuurlijk…

Waarom zelf aan de slag?

Zelf aan de slag gaan met het verbouwen van je huis, of het doen van kleine aanpassingen, doe je niet alleen omdat het goedkoper is dan iemand in te schakelen. Je doet het omdat je zelf oplossingen kunt verzinnen, omdat je niet wilt wachten tot iemand tijd heeft, of je doet het omdat je een voldaan gevoel over wilt houden aan jouw eigen huis. Ook hier geldt dat het goede gereedschap het halve werk is. Je kunt op veel dingen besparen, maar niet op gereedschappen en materialen. Dan is het beter om deze maand een paar tientjes minder te storten bij het Oranje Casino om zo wat meer geld te kunnen investeren in goed gereedschap en materiaal!